T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / KEBAN - Keban Çok Programlı Anadolu Lisesi

Münazara Yarışması Yapılacaktır

02.05.2024 Perşembe Saat:10.00’da okulumuz 9.sınıf öğrencileri arasında  “Yapay zeka hareketliliğinin dünya üzerindeki çalışmaları devam etmelidir/etmemelidir yani durdurulmalıdır” konulu münazara yarışması yapılacaktır.

YARIŞMA ŞARTLARI

1) Turnuvalar yüz yüze olarak gerçekleştirilecektir.

2) Münazarada yarışmacılar yalnızca aralarında konuşabilir (takım arkadaşı ile) ancak telefon, tablet vb. cihazlar kullanamazlar. Bu kurala riayet edilip edilmemesi ile ilgili takip sorumluluğu, fiziksel olarak yapılan yarışmalarda jüri heyeti ve düzenleme kurullarında olacaktır.

3)Münazara maçında 2 takım bulunacaktır.

4) Yarışmalarda takım puanı, bireysel puanların toplanması suretiyle tespit edilecek ve kazananın belirlenmesinde takım puanı esas alınacaktır.

5) “Hükümet” ve “Muhalefet” olmak üzere iki kanattan oluşacak münazara sistemi siyasi anlamda hükümet ve muhalefeti yansıtmamakta olup her iki kanatta da ayrı ayrı ikişer takım yarışacaktır.

6) Hükümet kanadı ve muhalefet kanadı bir konunun farklı iki açısını savunacaktır. Aynı kanadın açılış ve kapanış takımlarının savunduğu açı aynı olacak ve bu takımlar maç içerisinde kendi aralarında yarışacaktır.

7) Jüri heyeti bir baş jüri, üç jüri olmak üzere 4 kişiden oluşacaktır.

8) Her konuşmacının 3 dakika konuşma süresi vardır. Bu süre bittikten sonra ifade edilen hususlar jüri heyeti tarafından dikkate alınmayacaktır.

9) Aynı kanatta (hükümet-muhalefet) olsun veya olmasın bir münazır konuşurken müsabakada yarışan diğer münazırlar birinci dakika ile ikinci dakika arasında münazıra soru sorabilme hakkına sahiptirler. Konuşan münazır en az 1 soruyu almak zorundadır ancak cevap verme ya da cevap vermemeye ilişkin tasarruf konuşmacı münazırdadır.

10) Söz hakkı verildiğinde soruyu soran yarışmacı kısa ve net ifadelerle 15 saniye içerisinde sorusunu soracaktır. Soru sorulurken bu süre geçilirse jüri tarafından müdahale edecektir.

11) Münazırlar yalnızca takım arkadaşları ile (kendi aralarında) diğer yarışmacıları ve konuşan münazırı rahatsız etmeyecek şekilde sözlü iletişim kurabilirler.

12) Müsabakaya 15 dakika kala münazırların katılımı ile kura çekimi yapılacaktır. Kura çekimiyle takımların hangi kanatta yer alacağı belirlenecektir.

13) Tüm münazırların konuşması sona erdiğinde jüri heyeti değerlendirme yapmak üzere salondan ayrılacaktır. Değerlendirme tamamlandığında jüri heyeti tekrar salona dönecek olup yarışma sonuçlarının açıklanması ve akabinde yapılacak ödül töreni ile yarışma sona erecektir.

14) Münazarada karşı tarafın tezlerinin cevaplanması ve karşı tezlerle bunların çürütülmeye çalışılması, temel görevlerden biridir. Çürütülmeyen tezler geçerli sayılır. Kimin haklı olduğunu bulmaktan çok, kimin konusunu daha iyi savunduğu ortaya çıkar.

15) 1 takım; 5 öğrenciden oluşmaktadır.

16) Jürinin kararı nihaidir, itirazlar sonucu değiştirmez.

 

MÜNAZARA ETİK KURALLARI

1. Tartışma konularının dışına çıkmamak

2. Düşünceleri açık, kısa ve anlaşılır bir biçimde söylemek

3. Daha önceden ifade edilmiş olan düşünceleri tekrar etmemek

4. Münazarayı kişiselleştirmemek, benlik sorunu haline getirmemek

5. Toplantı boyunca başkanın yapacağı uyarılara karşı gelmemek

6. Yapılan konuşmaları ilgi ile dinlemek

7. Başkalarını yermemek, kendini övmemek

8. Yarışma sonucunu hoşgörüyle karşılamak

9. Topluluk, millet, dil, din vb. ile ilgili nefret söyleminde bulunmamak

 

24-01-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.01.2024 - Güncelleme: 24.01.2024 12:12 - Görüntülenme: 118
  Beğen | 9  kişi beğendi